flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАСУ СКАСУВАВ РІШЕННЯ СУДІВ ЩОДО СКАСУВАННЯ АКТУ ДЕРЖАВНОГО ВИКОНАВЦЯ ПРО ПЕРЕОЦІНКУ МАЙНА ЧЕРЕЗ БЕЗПЕРСПЕКТИВНІСТЬ ВИРІШЕННЯ СПОРУ

17 жовтня 2017, 10:42

Особа звернулась до суду з позовом до відділу ДВС про скасування акту переоцінки майна. Позивач зазначав, що акт є незаконним, оскільки на повторних прилюдних торгах з реалізації предмета іпотеки - квартири, остання виставлена на продаж за ціною, встановленою на основі акту переоцінки майна, натомість, мала бути виставленою за стартовою ціною. Посилався на те, що проведення переоцінки майна, виставленого на прилюдні торги, допускається лише якщо передане торговельній організації майно не буде продано протягом двох місяців з дня його передачі.

Справа розглядалася судами неодноразово. Окружний адміністративний суд позов задовольнив, визнав протиправними дії відділу ДВС при складанні акту переоцінки майна та скасував акт переоцінки майна. З рішенням суду першої інстанції погодився і апеляційний адміністративний суд.

Суди виходили з незаконності дій відповідача щодо складання акту переоцінки квартири, оскільки відповідачем не доведено, що мала місце описка в даті цього акту, а також не надано доказів повідомлення позивача про розгляд питання щодо переоцінки майна, зазначили, що акт переоцінки майна помилково містить посилання на статтю 61 Закону України «Про виконавче провадження», яка не регулює здійснення державним виконавцем переоцінки майна, а встановлює право передачі стягувачу предметів, зазначених у виконавчому документ.

ВАСУ дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

 

Детальніше...