flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРЕЗИДЕНТ ДАВ СТАРТ УКРУПНЕННЮ СУДІВ: ПІДПИСАНО ПЕРШІ УКАЗИ

13 грудня 2017, 09:43

Президент Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію місцевих загальних судів у Черкасах та Чернівцях та створення окружних судів.


Згідно з Указом №412/2017 ліквідуються Черкаський районний суд Черкаської області, Чигиринський районний суд Черкаської області, Придніпровський районний суд міста Черкас та Соснівський районний суд міста Черкас. Натомість утворюється Черкаський окружний суд із місцезнаходженням у місті Черкасах, юрисдикція якого поширюватиметься на райони, де раніше діяли суди, що ліквідовуються.


Указом № 413/2017 ліквідуються Першотравневий районний суд міста Чернівців, Садгірський районний суд міста Чернівців та Шевченківський районний суд міста Чернівців і утворюється Окружний суд міста Чернівців із місцезнаходженням у місті Чернівцях.


Кабінет Міністрів має забезпечити фінансування заходів, пов'язаних із реалізацією цих Указів. Документи набирають чинності з дня їх опублікування.


Раніше у Вищій раді правосуддя повністю підтримали пропозицію Президента ліквідувати сім місцевих загальних судів і натомість створити два окружні суди у Черкасах та Чернівцях. 


Відповідно до Конституції Президент має повноваження до 2018 року утворювати та ліквідовувати суди. 


Закон про судоустрій, в якому прописано, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі. Тому з часом районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди будуть ліквідовані або реорганізовані. 

Голова Державної судової адміністрації раніше висловлювався, що укази про утворення окружних судів планують видати до кінця року, а весь процес ліквідації розраховують завершити у 2019 році.

 

Детальніше...