flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогодні набарає чинності нове процесуальне законодавство.

15 грудня 2017, 11:11

СУДОЧИНСТВО ПО-НОВОМУ ЗА НОВИМИ ПРОЦЕСУАЛЬНИМИ КОДЕКСАМИ ТА З НОВИМ ВЕРХОВНИМ СУДОМ

Цьогоріч 15 грудня не лише день, в який щороку відзначається професійне свято працівників суду. Дата 15 грудня 2017 року відкриває нову сторінку в історії судочинства.

Сьогодні набуває чинності Закон № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» і офіційно розпочинає працювати новий Верховний Суд поки що у складі 113 суддів на чолі з Валентиною Данішевською.

Офіційно в цей день припиняють свою роботу вищі спеціалізовані суди – Вищий адміністративний, Вищий господарський та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також Верховний Суд України.

Тому 15 грудня можна офіційно вважати датою імплементації конституційних змін щодо запровадження триланкової системи судоустрою.

Відтепер судочинство здійснюється за новим Господарським процесуальним кодексомЦивільним процесуальним кодексом та Кодексом адміністративного судочинства, а єдиною касаційною інстанцією стає новий Верховний Суд, у складі якого діють Касаційний адміністративний, Касаційний господарський, Касаційний цивільний та Касаційний кримінальний суди, а також Велика палата Верховного Суду.

Однак положення цих кодексів вводяться в дію з деякими особливостями.

 

Детальніше...