flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Ради подано законопроект, який має вирішити проблему фінансування судів

07 грудня 2016, 09:15

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону № 5488 «Про внесення змін до статті 148 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо фінансування судів».

Як зазначається у пояснювальній записці, на сьогодні, зокрема, місцеві господарські суди та місцеві адміністративні суди втратили статус розпорядника бюджетних коштів та перетворилися лише на  одержувачів бюджетних коштів.

Тепер функції розпорядника бюджетних коштів покладено на управління Державної судової адміністрації. «А це призведе до того, що розгляд більшості організаційних, фінансових питань діяльності суду, у тому числі і тих, які потребують оперативного вирішення, необхідно буде очікувати та погоджувати з ДСА та її підрозділами, що потребуватиме більше часу, ніж якби такі питання вирішувалися безпосередньо у суді», - наголошують ініціатори законопроекту.

Тому пропонується внести зміни до статті 148 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Зміни  передбачають, що функції розпорядника бюджетних коштів щодо місцевих загальних судів будуть здійснюватися територіальними управліннями Державної судової адміністрації України, а місцеві господарські та місцеві адміністративні суди здійснюватимуть функції розпорядника бюджетних коштів щодо фінансового забезпечення їх діяльності.

Варто зазначити, що рада суддів України вже наголошувала, що на її адресу надійшли чисельні звернення місцевих адміністративних та господарських судів щодо розгляду питання про недопущення знищення існуючої системи фінансування названих спеціалізованих судів.

У зверненнях зазначено, що Законом України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» змінюється існуючий порядок фінансового забезпечення місцевих спеціалізованих судів (адміністративних та господарських), що надає можливість Державній судовій адміністрації України виключити названі суди з мережі розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, що впливатиме на основоположний принцип незалежності суддів, який, зокрема, забезпечується окремим порядком фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, установлених законом, а також висловлено прохання терміново на черговому засіданні Ради суддів України розглянути питання необхідності внесення відповідних змін до Закону.

 

Детальніше...