flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Генеральна довіреність на автомобіль не звільняє держслужбовця від обов’язку його задекларувати, — ВАСУ

26 січня 2017, 15:34

Видача генеральної довіреності не звільняє держслужбовця від обов’язку задекларувати транспортний засіб на автомобіль, «відчужений» державним службовцем третім особам на підставі генеральної довіреності, повинен бути відображений у декларації посадовця як його власність. Таку позицію висловив у своїй постанові Вищий адміністративний суд.

Як зазначено в постанові ВАС від 6.07.2016 №К/800/11518/16, податковий орган дав висновок про результати перевірки достовірності відомостей, передбачених п.2 ч.5 ст.5 закону «Про очищення влади». Установлено розбіжності, які полягають у невідображенні чиновником у декларації транспортних засобів ВАЗ 2121 та ВАЗ 2107.


Відповідно до відомостей, що містяться в базі даних комп’ютерного обліку МВС, зазначені машини зареєстровані на посадовця. Державний службовець подав до суду копії генеральних довіреностей, відповідно до яких він уповноважив третіх осіб на користування, експлуатацію та продаж (передання в оренду) зазначених автомобілів.


Однак, аналізуючи вищенаведені обставини, колегія суддів ВАС звернула увагу на те, що право власності на транспортні засоби ВАЗ 2121 та ВАЗ 2107 зареєстровано за позивачем, а тому орган контролю правомірно вказав на це у висновку про результати перевірки достовірності відомостей, передбачених п.2 ч.5 ст.5 закону «Про очищення влади». За такого правового врегулювання, колегія суддів ВАС уважає, що отримана й узагальнена податкова інформація порівнюється на предмет її відповідності даним, зазначеним у декларації. За результатами такого порівняння встановлюється відсутність або наявність недостовірностей чи невідповідностей між податковою інформацією та вказаними в декларації відомостями.

 

Детальніше...