flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВСУ назвали розповсюджені проблеми застосування ст.5 Конвенції

28 березня 2017, 11:09

Недоліки мотивування судового рішення є однією із часто повторюваних проблем, які ЄСПЛ виявляє, розглядаючи заяви проти України. При цьому причина такого недоліку не якість законодавства, вона – у сфері відповідальності суду.


Про це розповів Голови Верховного Суду України Ярослав Романюк на міжнародній конференції «Право на свободу та особисту недоторканність в Україні: перехід до верховенства права»

«З огляду на верховенство права як засаду кримінального провадження слідчі судді, суди не повинні формально слідувати виключно приписам вітчизняного процесуального закону, а в кожному конкретному випадку оцінювати допустимість позбавлення особи свободи з огляду на статтю 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, як її тлумачить та застосовує ЄСПЛ», — розповів Голова ВСУ.

Також він звернув увагу, що ще один момент, який не можна залишити поза увагою – належне обґрунтування судових рішень. Відсутність чи недостатнє обґрунтування судових рішень може стати підставою для висновку про несумісність дій держави з принципом захисту особи від свавілля.

Детальніше...