flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Депутати пропонують встановити єдиний судовий збір при зверненні до будь-якого суду

03 квітня 2017, 16:15

До Верховної Ради України подано законопроект, яким пропонується встановити однаковий розмір судового збору для всіх юрисдикцій.

Так, законопроектом пропонується застосувати єдиний підхід до визначення рівних ставок судового збору для всіх судових юрисдикцій, що в свою чергу ставить знак рівності між різними судовими юрисдикціями у їх фінансовій доступності для учасників процесів. вважають ініціатори проекту.

Перебачається, що ставка судового збору буде однаковою при зверненні як до апеляційної, так і до касаційної інстанції - 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Пропонується виокремити в окремий пункт щодо позовних заяв про захист інтересів у сфері публічно-правових відносин, щодо відповідності рішень, дій або бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування вимогам закону як немайнові спори з фіксованим розміром судового збору, який стягувати з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги на підставі судового рішення за результатами розгляду справи;

Також законопроект передбачає звільнити державні органи, установи, організації, громадські організації та громадян від сплати судового збору як учасників процесів щодо захисту прав та інтересів інших осіб, які звільнені цим законом від сплати судового збору.

Крім того, законопроект скасовує положення, яке дозволяє застосовувати до особи, стосовно котрої ухвалено судом постанову про накладення адміністративного стягнення, додаткову фінансову санкцію у вигляді судового збору.

Народні депутати очікують, що прийняття проекту матиме наслідком встановлення соціально-допустимих та економічно-доцільних ставок судового збору, що в свою чергу є необхідним для реалізації фізичними та юридичними особами їх конституційного права на судовий захист та звернення до суду, зміцнення демократії та утвердження верховенства права, забезпечення доступу до правосуддя відповідно до європейських стандартів судочинства.

 Детальніше...