flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар на тему: «Медіація – альтернативне вирішення суперечок»

09 листопада 2012, 14:19

 

Працівники Вінницького окружного адміністративного суду взяли участь у семінарі на тему: «Медіація – альтернативне вирішення суперечок», який відбувся 09 листопада 2012 року в приміщенні Будинку адміністративних судів.

Також у даному заході взяли участь: кандидат психологічних наук, доцент кафедри суспільних наук ПВНЗ «Буковинський університет» Богдан Леко, суддя-медіатор Вінницького окружного адміністративного суду – Ірина Поліщук, суддя-медіатор Вінницького апеляційного адміністративного суду – Тетяна Драчук, суддя-медіатор Чернігівського окружного адміністративного суду – Оксана Скакун.

Розпочав вказаний семінар голова Вінницького апеляційного адміністративного суду – Віталій Кузьмишин, який зазначив, що запровадження медіації в адміністративному судочинстві є важливим інструментом щодо захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб  у відносинах із суб’єктами владних повноважень.

Згодом відбулась презентація підручника «Медіація», співавторами якого є кандидат психологічних наук, доцент кафедри суспільних наук ПВНЗ «Буковинський університет» Богдан Леко та доцент, кандидат психологічних наук Галина Чуйко.

Окрім того, в ході заходу учасникам семінару продемонстровано відеосюжет «Шлях до порозуміння або переговори без поразки».

Після перегляду відеосюжету судді-медіатори – Тетяна Драчук, Ірина Поліщук та Оксана Скакун більш детально зупинилися на правових, теоретичних та психологічних  аспектах застосування процедури медіації в адміністративному судочинстві.

Зокрема, у своїй доповіді суддя-медіатор – Ірина Поліщук звернула увагу присутніх на практичних аспектах застосування медіації в адміністративному судочинстві, а саме – у Вінницькому окружному адміністративному суді, оскільки він у складі чотирьох інших судів України приймав участь в пілотному проекті з впровадження присудової медіації, що проводився за підтримки спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи України».

У більшості випадків до процедури медіації звертаються фізичні особи – 42%, а частка юридичних осіб складає лише – 21%. При цьому, процедуру медіації у 43% застосовують у спорах щодо стягнення коштів, 13% –  оскарження рішень та дій суб’єктів владних повноважень, 3%  – зобов’язання суб’єктів владних повноважень вчинити певні дії.

Крім того, Ірина Поліщук підкреслила переваги процедури медіації, які, на думку відвідувачів суду, є позитивними:
- врегулювання спору «мирним шляхом» залишає позитивними партнерські стосунки між сторонами спору;
- прийняття рішення в результаті процедури медіації передбачає досягнення консенсусу між сторонами, а відтак задовольняє обидві сторони;
- досягнення домовленостей шляхом медіації не є альтернативним відповідно до судового розгляду справи, оскільки право на розгляд спору в судді у разі порушення домовленостей залишається;
- медіатор є неупередженою особою – посередником, який різними комунікаційними способами, спілкуючись, спонукає сторони самостійно досягнути вирішення спору.

На завершення, суддя Вінницького окружного адміністративного суду зазначила, що процедура медіації має позитивні аспекти впливу на ефективність виконання судом покладених на нього функцій, серед яких швидкість вирішення спору, прийняття взаємовигідного рішення, емоційне задоволення сторін та медіатора та високий рівень виконання умов, за яких відбулось примирення.