flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вінницького окружного адміністративного суду Олександр Вільчинський взяв участь у засіданні Пленуму Вищого адміністративного суду України

26 лютого 2013, 14:54

25 лютого 2013 року голова Вінницького окружного адміністративного суду Олександр Вільчинський взяв участь у засіданні Пленуму Вищого адміністративного суду України.

Під час засідання Пленуму Вищого адміністративного суду України учасниками обговорено актуальні питання про:
-    стан здійснення правосуддя адміністративними судами у 2012 році;
-    затвердження положення про Науково-консультативну раду при Вищому адміністративному суді України в новій редакції;
-    визначення персонального складу  Науково-консультативної ради при Вищому адміністративному суді України;
-    внесення змін до постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 16 березня 2012 року № 4 «Про судову практику вирішення адміністративними судами спорів, що виникають у зв’язку із застосуванням статей 39, 48, 50, 52, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Так, в ході засідання голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев звернув увагу учасників на стан здійснення правосуддя адміністративними судами у 2012 році.

Зокрема, голова ВАСУ віздначив, що визначальною ознакою звітного періоду є тенденція до зменшення кількості справ і матеріалів, які надійшли на розгляд до місцевих адміністративних судів. Так, у 2012 році до цих судів надійшло понад 626 тисяч справ і матеріалів, що у шість разів менше, ніж у 2011 році.

«Таке навантаження дозволяло окремим окружним адміністративним судам забезпечити якісний розгляд адміністративних справ», відзначив ІгорТемкіжев.

Одним із критеріїв визначення якості розгляду справ є строки їх розгляду. Як повідомив голова ВАСУ, у 2012 році переважну більшість справ окружними адміністративними судами розглянуто з дотриманням встановлених законом строків. Частина справ, розглянутих понад строки, становила 22% справ, що на 6% менше, ніж у 2011 році.

Крім того, Ігор Темкіжев наголосив, що позитивом звітного періоду є те, що з початку року, вперше за останні роки показник розгляду справ перевищив показник надходження, тобто тенденція до накопичення залишку нерозглянутих справ, яка мала місце упродовж попередніх років, у зв’язку зі значним надходженням справ, змінилася. Упродовж 2012 року кількість справ, що очікують розгляду, почала скорочуватися.

Особливу увагу голова Вищого адміністративного суду України приділив й питанню однакового застосування чинного законодавства у діяльності Вищого адміністративного суду України.

Підсумовуючи свій виступ, голова ВАСУ зепевнив, що попри деякі труднощі у 2012 році системі адміністративних судів вдалося реалізувати поставлені  плани та виконати основні задачі.


Детальна доповідь голови Вищого адміністративного суду України Ігоря Темкіжева доступна за посиланням  http://www.vasu.gov.ua








 



Повідомляє прес-служба ВОАС