flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівників пропонують звільнити від сплати судового збору при розгляді трудових спорів

30 вересня 2016, 08:44

На розгляд парламентського Комітету з питань податкової та митної політики  подано Проект Закону № 5094-1 від 26 вересня 2016 року «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо звільнення працівників та профспілок від сплати судового збору при розгляді трудових спорів).


Проектом пропонується звільнити працівників та профспілки від сплати судового збору при розгляді трудових спорів.


У пояснювальній записці до проекту зазначено, що із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22 травня 2015 року № 484-VIII скорочено пільгову категорію справ, за якими позивачі звільнялись від сплати судового збору. Якщо раніше судовий розгляд трудових спорів, що виникали між працівником і роботодавцем, здійснювався без  сплати судового збору, то з прийняттям Закону № 484  від сплати судового збору звільняються лише справи про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати.


Водночас, за даними Державної інспекції України з питань праці, переважну більшість порушень норм законодавства про працю продовжують складати порушення  у сфері оплати праці, гарантій і компенсацій, які мають надаватися працівникам; порядку звільнення та переведення працівників; значна кількість порушень виявлена в сфері охорони праці, робочого часу та часу відпочинку; порушення трудових прав жінок та неповнолітніх, а також інші порушення трудового законодавства.


Окрім того, фінансове положення працівників у зв’язку з соціально-економічною політикою держави та роботодавців є перешкодою, а у деяких випадках взагалі причиною не звертатись до суду.


Додамо, запропонованим проектом передбачається внесення змін до частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір».


Пропонується  пункт 1 частини першої викласти в такій редакції: позивачі – працівники у справах щодо трудових спорів, у тому числі – про поновлення на роботі, оскарження відмови в прийнятті на роботу та укладення трудового договору;


частину першу після пункту 1 доповнити новим пунктом 11 такого змісту: 11) позивачі – профспілки, їх організації, об'єднання профспілок у справах про порушення роботодавцем гарантій діяльності профспілок, встановлених законодавством, колективними договорами і угодами.

 

Детальніше...