flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні стартувала судова реформа

30 вересня 2016, 12:21

30 вересня набрали чинності зміни до Конституції України щодо правосуддя та новий Закон «Про судоустрій і статус суддів».

  
1) Закон України № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя» від 2 червня 2016 року

Відповідно до прийнятих змін до Конституції в Україні діятиме Вища рада правосуддя, яка утвориться шляхом реорганізації Вищої ради юстиції і має стати ключовим органом, що візьме на себе відповідальність за якість судової влади (законопроект № 5180 «Про Вищу раду правосуддя» Президент України подав до Верховної Ради 26 вересня 2016 року).


Вища рада правосуддя складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох призначає Президент України, двох обирає Верховна Рада України, двох обирає з’їзд адвокатів України, двох обирає всеукраїнська конференція прокурорів, двох обирає з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.


Верховна Рада не зможе обирати суддів безстроково, однак у неї залишаться повноваження призначати на посади третину складу Конституційного Суду України. Призначення на посаду судді здійснюватиме Президент України за поданням Вищої ради правосуддя.

Утворення, реорганізація та ліквідація судів здійснюватиметься відповідно до закону, проект якого вноситиме до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Однак до 31 грудня 2017 року питання утворення, реорганізації та ліквідації судів вирішуватиме Президент України. Призначення на посаду судді здійснюватиметься лише безстроково – п’ятирічний термін обрання скасовується. Водночас раніше призначені судді-п’ятирічки продовжать здійснювати свої повноваження до закінчення строку, на який їх було призначено.

Судді, які були обрані суддями безстроково, продовжать здійснювати свої повноваження до звільнення або до припинення їх повноважень з підстав, визначених Конституцією України. Судді Конституційного Суду України, призначені до набрання чинності змінами до Конституції України, продовжують здійснювати свої повноваження до припинення повноважень.


Детальніше...