flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк: «Хотілося б, аби судді бачили у ВРП не лише дисциплінарний орган, а перш за все виразника своїх інтересів»

03 жовтня 2016, 10:44

Напередодні завершення діяльності Вищої ради юстиції та запланованого її перетворення у Вищу раду правосуддя «ЗіБ» вирішив зустрітися з очільником колегіального органу Ігорем БЕНЕДИСЮКОМ для того, щоб, з одного боку, підбити підсумки попередньої діяльності, а з другого — дізнатися про плани щодо майбутньої організації роботи. Тим більше що Раді доведеться працювати за іншим законодавством та з новими обов’язками.


«У більшості європейських держав процес розгляду дисциплінарної справи щодо судді є більш закритим, ніж в Україні»


— Ігорю Михайловичу, ВРЮ працює в новому складі вже понад рік. Які недоліки в організації її роботи ви можете назвати? Чи усунуті вони шляхом унесення змін до Конституції та розроблення проекту закону «Про Вищу раду правосуддя»?


— Повноважний склад ВРЮ розпочав роботу 9 червня минулого року. Протягом цього періоду він працює в інтенсивному режимі й належно виконує свої обов’язки.

Від самого початку діяльності перед членами


Ради постав ряд важливих завдань:


• запровадження автоматичного розподілу матеріалів щодо суддів;

• забезпечення он-лайн-трансляції всіх засідань Ради;

• розгляд матеріалів, нагромаджених за тривалий період вимушеної перерви в роботі;

• напрацювання практики розгляду справ, зокрема за висновками ТСК...

Зрештою новосформований склад ВРЮ, до якого ввійшли представники різних судових інстанцій (касаційної, апеляційної, першої) і спеціалізацій, а також адвокати й науковці, мав стати злагодженою командою.


Можу сказати, що із цими завданнями Рада впоралася.


Звісно, у процесі роботи виникають труднощі... Деякі проблеми були зумовлені недосконалим законодавчим регулюванням відповідних питань. Зміни до Конституції, новий закон «Про судоустрій і статус суддів», проект закону «Про Вищу раду правосуддя» розв’язують низку таких проблем. Зокрема, проблеми кворуму при прийнятті рішень на засіданнях Ради, строків притягнення суддів до відповідальності, підстав зупинення розгляду заяви судді про звільнення до розгляду відповідного дисциплінарного провадження тощо.


Важлива проблема, яку усувають законодавчі зміни, — це одночасне здійснення процедур притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності двома органами: ВРЮ та Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Відтепер усі дисциплінарні провадження щодо суддів будуть зосереджені у ВРП. Роль первинного дисциплінарного органу щодо суддів виконуватимуть дисциплінарні палати, які будуть створені у ВРП.


Детальніше...