flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Єдиний кваліфіспит для правників прийматиме єдина спецкомісія

26 жовтня 2016, 16:43

У разі запровадження єдиного кваліфікаційного іспиту для всіх здобувачів юридичної освіти його адміністрування пропонують покласти на спеціальну державну правничу екзаменаційну комісію. Вона формуватиметься як незалежний колегіальний орган.

Таку ідею було висловлено під час презентації та обговорення проекту Концепції розвитку юридичної освіти в Україні, що відбулися на базі Національного юридичного університету ім.Ярослава Мудрого у межах проекту «Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини». Основні положення проекту концепції доповів член Вищої ради юстиції, доктор юридичних наук Андрій Бойко. Він наголосив, що у разі реалізації цієї концепції вищі навчальні заклади зможуть обирати кращих студентів, запроваджувати прозорі та рівні умови вступу до магістратури, обмежити доступ до професії тим, хто не має достатнього рівня підготовки.

Експерти також обговорили необхідність реформування законодавства в частині кваліфікаційних вимог до осіб, що претендують на зайняття первинних посад в органах прокуратури, запровадження зовнішнього незалежного оцінювання при вступі до магістратури та необхідність оптимізації мережі юридичних шкіл.

Серед запропонованих нововведень учасники відзначили створення спеціальної екзаменаційної комісії, яка відповідатиме за проведення єдиного кваліфіспиту, який після магістратури складатимуть усі правники. До її складу залучатимуться представники правничих професій і академічного самоврядування правничих шкіл, Міністерства освіти і науки та Міністерства юстиції. Планується, що успішне складання іспиту стане перепусткою до посад в органах державної влади та місцевого самоврядування, де потрібна вища юридична освіта.


Детальніше...