flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набули чинності зміни до Закону про авторські права

27 жовтня 2016, 11:05

27 жовтня набув чинності Закон України від 5 жовтня 2016 року № 1651-VIII "Про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах".


Зокрема, у Законі надано визначення поняттям "карикатура", "пародія" та "попурі".


Карикатура - твір образотворчого мистецтва, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору, в тому числі персонажу твору або імені персонажу твору, що за своїм змістом має комічний, сатиричний характер або спрямовується на висміювання певних осіб або подій.


Пародія - твір, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору або його частини, що за своїм змістом має комічний, сатиричний характер або спрямовується на висміювання певних подій або осіб.


Попурі - музичний або інший твір, який є творчим підбором і розташуванням уривків інших правомірно оприлюднених творів або який імітує творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох.


Також внесено зміни до статті 21 Закону України "Про авторське право і суміжні права" - надано дозвіл використання без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право) правомірно оприлюднених літературних, художних, музичних та інших творів для створення на їх основі інших творів в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури, а також використання такої пародії, попурі чи карикатури.


Варто зазначити, що такі зміни узгоджуються з Директивою Європарламенту № 2001/29/ЕС від 22 травня 2001 року "Про гармонізацію певних аспектів авторського права та суміжних прав у інформаційному суспільстві", яка передбачає можливість встановлення національним законодавством допустимості використання об’єктів авторського права без дозволу автора, коли таке використання здійснюється як карикатура, пародія або попурі.

 

Детальніше...