flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запропоновано врегулювати питання участі у конкурсі суддів із резерву

14 листопада 2016, 11:46

Запропоновано врегулювати питання участі у конкурсі суддів із резерву


У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону № 5358 "Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо резерву на заміщення вакантних посад суддів".

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, 23 грудня 2013 року до резерву кандидатів на посаду судді комісією було зараховано 543 особи, які успішно пройшли спеціальну підготовку в Національній школі суддів України та склали кваліфікаційний іспит. Враховуючи те, що результати кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років з дня його складення, 23 грудня 2016 року ці кандидати втратять право бути призначеними на посаду судді у зв’язку з виключенням їх з резерву.

Тому законопроектом пропонується пункт 29 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" доповнити положеннями, дозволивши кандидатам, у яких трирічний строк дії результатів їх кваліфікаційних іспитів закінчився протягом 90 днів після набрання чинності цим Законом, взяти участь конкурсі без складання відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки.

Такі кандидати можуть повторно скласти кваліфікаційний іспит та взяти участь у конкурсі на зайняття посади судді відповідно до результатів такого іспиту.

Варто зазначити, що за останні кілька місяців ситуація з кадрами у судах погіршилася. Лідером за кількістю недоукомплектованих судових установ є Вінницька область: таких судів там 17. На другому місці — Дніпропетровщина (16 інституцій), а на третьому — Донеччина (15). По 12 судів, у яких не забезпечено 100% кадрів, — у Полтавському, Хмельницькому та Житомирському регіонах, по 11 — у Львівському та Запорізькому, по 10 — аж у 4-х областях: Кіровоградській, Миколаївській, Черкаській та Одеській.

Тому автор законодавчої ініціативи вважає необхідним збереження резерву кандидатів на посаду судді з об'єктивних причин, зокрема, через наявність великої кількості вакансій через звільнення суддів та для раціонального використання бюджетних коштів на підготовку кандидатів.

Детальніше...