flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано Коментар до Кодексу суддівської етики

18 листопада 2016, 13:05

17 листопада Рада суддів України за підтримки Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» провела презентацію щойно виданого Коментаря до Кодексу суддівської етики.


Як повідомляє прес-служба ВРЮ, документ було затверджено рішенням РСУ «Про затвердження Коментаря до Кодексу суддівської етики» від 4 лютого 2016 року № 1.


За словами Голови РСУ Валентини Сімоненко, необхідність розробки Коментаря до Кодексу суддівської етики зумовило прийняття нового законодавства внаслідок судової реформи в країні, поява нових викликів щодо поведінки судді, на які потрібно було надати відповідь.


На думку члена Вищої ради юстиції, судді Вищого господарського суду України Наталі Волковицької, яка надавала допомогу робочій групі при використанні рішень Вищої ради юстиції, належна поведінки судді у судовому процесі та поза ним – це безсумнівно питання авторитету суду та підґрунтя довіри громадян до правосуддя в цілому.


«Сама професія накладає значні обмеження на дії судді, – зазначила Н.Волковицька. – Суспільство сьогодні очікує від судді високого стандарту поведінки».


За її словами, не лише здійснення правосуддя, а й поведінка судді у побуті, у спілкуванні з колегами тощо має не менший вплив на сприйняття судді у суспільстві.


На думку Волковицької, нерідко критика на адресу судової системи пов’язана із поведінкою суддів, а тому роз’яснення конкретних моделей поведінки набуває нового значення. Вона зазначила, що документ опирається на кращі міжнародні стандарти у цій сфері, враховує сучасні тенденції розвитку суспільства, наприклад, щодо розуміння принципу незалежності судді чи користування судді соціальними мережами. 

 

 

Детальніше...