flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запропоновано прийняти новий Закон про доступ до судових рішень

22 листопада 2016, 11:29

До Верховної Ради України подано проект Закону № 5406, яким пропонується прийняти новий закон та визнати таким, що втратив чинність, Закон № 3262-IV «Про доступ до судових рішень».

Проект Закону розроблено у зв’язку з необхідністю більш чіткого законодавчого врегулювання питань, пов’язаних із забезпеченням доступу до судових рішень, ухвалених судами, веденням Єдиного державного реєстру судових рішень, надання доступу до судових рішень правоохоронним органам при здійсненні ними своїх повноважень.

Законопроектом визначено, що внесенню до Реєстру підлягають усі електронні копії судових рішень судів (окрім тих, що містять державну таємницю), а також електронні копії окремих думок суддів.

Визначено, що електронна копія судового рішення не пізніше наступного робочого дня після його проголошення або виготовлення повного тексту вноситься до автоматизованої системи документообігу суду, зберігається у стані, що унеможливлює його подальше коригування, засвідчується електронним цифровим підписом судді, який ухвалив це рішення, та надсилається до Реєстру. Також до реєстру надсилається електронна копія окремої думки судді.

У разі виправлення судового рішення відповідно до процесуального закону його текст у Реєстрі не змінюється. До Реєстру додатково вноситься судове рішення, яким внесено зміни до відповідного судового рішення.

У Реєстрі забезпечується повний доступ до перегляду судових рішень, крім судових рішень у справах, розгляд яких відбувався у закритому судовому засіданні.

У текстах судових рішень, відкритих для повного доступу, не можуть міститися відомості, для забезпечення нерозголошення яких було прийнято рішення про розгляд справи в закритому судовому засіданні.

Оброблення електронної копії судового рішення у справах, розгляд яких відбувався у закритому судовому засіданні, для забезпечення її перегляду в режимі повного доступу до судових рішень здійснюється протягом трьох робочих днів після дня надходження до технічного адміністратора Реєстру.

У текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу через оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади України або офіційне опублікування, не можуть бути розголошені відомості, що дають можливість конкретно ідентифікувати фізичну особу.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Дозвіл на повний доступ до судових рішень надається суддям, працівникам апарату судів для забезпечення видачі копій судових рішень із Реєстру згідно з вимогами статті 22 цього Закону, а також використання копій судових рішень із Реєстру при відновленні втраченого судового провадження, працівникам Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України для виконання вимог законів, працівникам технічного адміністратора Реєстру для забезпечення ведення Реєстру.

 

Детальніше...