flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вінницького окружного адміністративного суду Олександр Вільчинський та член Ради суддів адміністративних судів Марина Мультян взяли участь у конференції суддів адміністративних судів України

24 вересня 2013, 17:31

 

   20 вересня 2013 року в приміщенні Вищого адміністративного суду України відбулась конференція суддів адміністративних судів України, участь у якій взяли голова Вінницького окружного адміністративного суду Олександр Вільчинський та член Ради суддів адміністративних судів Марина Мультян.

   Крім того, у роботі конференції також взяли участь: керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Вадим Фесенко, голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев, заступник голови Верховного Суду України Віктор Кривенко, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, голова Ради суддів загальних судів Інна Отрош, заступник голови Ради суддів України Раїса Ханова, голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, заступники голови Державної судової адміністрації України Віталій Положишник та Зеновій Холоднюк, голова Ради суддів господарських судів Артур Ємельянов, секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Лідія Ізовітова, в.о. ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, а також голови апеляційних та міських судів, судді та представники преси.

   В ході конференції голова Ради суддів адміністративних судів України Микола Кобилянський надав звіт Ради суддів адміністративних судів 2010 – 2013 року скликання та зазначив, що  Радою суддів адміністративних судів України проведено 43 засідання, на яких прийнято більше ніж 570 рішень, а також направлено 1300 листів до органів державної влади та суддівського самоврядування щодо вирішення питань діяльності адміністративних судів. Рада суддів адміністративних судів спільно з фахівцями Вищого адміністративного суду України та Державної судової адміністрації України, які входили до складу робочої групи, розробила та прийняла нову редакцію методичних рекомендацій щодо вивчення стану організаційної роботи апеляційних та окружних адміністративних судів.   
 
   Тоді як голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев доповів присутнім про стан адміністративного судочинства та напрями його удосконалення. Зокрема, Ігор Темкіжев відзначив, що до адміністративних судів надійшло більше 11,5 млн. справ, а це є свідченням того, що система адміністративних судів позитивно впливає на захист прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб.

   Разом з тим, невирішеними залишаються такі питання, як  недостатнє забезпечення єдності судової практики, досить велике навантаження на суддів, тривалий розгляд судових справ тощо.

   Очільник Вищого адміністративного суду України відзначив, що у напрямку розв’язання проблемних питань виробляються відповідні позиції суду, які знаходять своє відображення у постановах Пленуму ВАСУ, рекомендаційних роз’ясненнях у формі інформаційних листів. Також здійснюється інформаційне забезпечення стосовно практики Європейського суду з прав людини. Надається методична допомога судам нижчих інстанцій.

   Як зазначив Ігор Темкіжев, позитивних змін вдалося досягти завдяки законодавчому удосконаленню окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України, змінам у податковому, митному, земельному, пенсійному, іншому законодавстві.

   Серед невирішених питань залишається недосконалість норм виборчого законодавства та норм процесуального права щодо встановлення результатів виборів та їх оскарження, про що заявили більшість фахівців у цій сфері. «Стала традиція внесення численних законодавчих змін безпосередньо напередодні або впродовж виборчих кампаній суттєво ускладнює процес правозастосування».

   Голова Вищого адміністративного суду України також зауважив, що напрацьований досвід і судова практика дає всі підстави для розроблення та прийняття нового Кодексу адміністративного судочинства.

   «Вважаю, певним поштовхом для цього може стати прийняття Адміністративно-процедурного кодексу України… Сподіваюся, що з прийняттям цього Кодексу певна кількість адміністративних спорів буде розв’язуватись у досудовому порядку, що, у свою чергу, позитивно позначиться на вирішенні питання надмірного навантаження судів», –  сказав Ігор Темкіжев.

   У ракурсі міжнародно-правового співробітництва, голова Вищого адміністративного суду України відзначив спільну дворічну роботу з європейськими експертами в рамках проекту Твіннінг «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні», який Вищий адміністративний суд України реалізовував у співпраці з адміністративними судами Франції, Литви та Швеції.

   За результатами вивчення досвіду партнерів та рекомендацій експертів Вищого адміністративного суду України надіслав до парламентського Комітету з питань верховенства права та правосуддя пропозиції щодо внесення змін до законодавства про адміністративне судочинство, спрямовані на удосконалення понятійного апарату, вирішення питань конфлікту юрисдикцій, встановлення процесуальних фільтрів, зменшення навантаження, виконання судових рішень тощо. Також були надіслані пропозиції до законодавства про судоустрій (зокрема, щодо посилення гарантій незалежності суддів, забезпечення належного фінансування судів, врегулювання питань щодо дисциплінарної відповідальності судді та порушення ним присяги). 

   Крім того, Ігор Темкіжев звернув увагу присутніх на важливості підвищення поінформованості суспільства про діяльність адміністративних судів. «У розрізі цього актуальним є висвітлення судових рішень з резонансних та суспільно значимих справ. Ініціатива судів у висвітленні та роз’ясненні змісту судових рішень дозволить оперативно донести позицію суду, зменшуючи кількість викривленої інформації у мас-медіа».

   Також учасники конференції суддів адміністративних судів України заслухали інформацію голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка щодо матеріально-технічного та фінансового забезпечення діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів. Як зазначив Руслан Кирилюк, рівень забезпечення бюджетного запиту має стійку тенденцію до зростання, але досягнутий у 2013 році рівень ще не задовольняє в повній мірі потреби судів.
Відповідно до пункту третього статті 118 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» делегати конференції сформували новий склад Ради суддів адміністративних судів України.

Так, до нового складу Ради суддів адміністративних судів України увійшли:

- Кобилянський Микола Генріхович – суддя Вищого адміністративного суду України;
- Гончар Любов Ярославівна – суддя Вищого адміністративного суду України;
- Ємельянова Валентина Іванівна – суддя Вищого адміністративного суду України;
- Мінаєва Ольга Михайлівна – суддя Харківського апеляційного адміністративного суду;
- Волков Андрій Станіславович – суддя Київського окружного адміністративного суду;
- Арсірій Руслан Олександрович – суддя Окружного адміністративного суду міста Києва;
- Суховаров  Андрій Володимирович – суддя Дніпропетровського  апеляційного адміністративного суду;
- Лосєв Антон Михайлович – суддя Вищого адміністративного суду України;
- Донець Олександр Євгенович – суддя Вищого адміністративного суду України;
- Бухтіярова Ірина Олександрівна – суддя Вищого адміністративного суду України;
- Сасевич Олександр Михайлович – суддя Львівського окружного адміністративного суду.

 

   Крім того, під час конференції суддів адміністративних судів було внесено зміни до Положення про Раду суддів адміністративних судів, що було затверджено рішенням конференції суддів адміністративних судів від 15 вересня 2010 року.



 

Повідомляє прес-служба ВОАС